28/2/10

Puigsallança (1026 m)

Punt culminant de la serra de Finestres, proposem una ascensió ràpida i entretinguda des de la capçalera del Llémena.
INICI: Sant Aniol de Finestres (370 m). Des del pont que hi ha a l'entrada del poblet de Sant Aniol, al Pla de Can Tura, prenem pista ben marcada en direcció nord entre camps de conreu.
5 min. Després de passar un pont sobre el riu Llémena arribem a una cruilla de camins. Descartem un i altre costat de la pista i prenem un corriol que s'endinsa al bosc. Després d'uns trams de pujada suau i una ziga-zaga quasi en pla el camí pren un aflorament rocallós al marge del bosc i inicia una pujada constant [marques grogues].
35 min. Entroncament amb la pista que deixem al cap de 15 m a la dreta per tornar a entrar al bosc [marques grogues]. El sender torna a la pista principal que tornem a abadonar uns cinquanta metres més amunt per un trencall a l'esquerra cap a l'era d'una casa en runes. Deixem de banda els camins principals i des de l'era el sender repren la pujada per sobre unes rocalles en direcció nord [marques grogues].

60 min. Santa Maria de Finestres. Santuari bastit a cavall d'un rocam encinglerat, cal entrar al recinte edificat per un arc. Atravessem el santuari i prenem un camí ben marcat en direcció NNW cap a la cresta. Arribem al camí carener on hi ha un oratori. A la dreta, baixada cap al santuari dels Arcs i Santa Pau [marques grogues]; nosaltres seguim a l'esquerra [marques vermelles, esparses].

70 min. Forat de l'ovella. Som a l'aresta que culmina la serra de Finestres. Unes clavilles a la cara nord ens permeten salvar l'osca sobre la carena. El camí continua a l'altre banda del collet, vorejant per la vessant nord. Al cap d'uns 60 metres el camí fa un gir sobtat a l'esquerra i s'enfila a buscar els massís que culmina la serra.  El camí, ben marcat, serpenteja entre blocs de roca, en direcció W i arriba a una fageda. Una pintada en vermell sobre una roca ens marca el camí a seguir, primer unes llaçades curtes sobre un mar de fullaraca de faig seguint un torrent imaginari, després s'endinsa en un bosquet vorejant el cingle a uns distància prudent (a la nostra dreta). Un petit bloc de roca, suspès sobre el buit, ens permet fer una ullada al cim, ja proper, i ens ofereix una bestreta dels paisatges que veurem. Uns metres més a munt la pujada es suavitza i el camí, entre els pins, sembla que vulgui a començar el descens.

95 min. Desseguida arribem al cim del Puigsallança (1026 m) format per dos blocs de roca, un amb les restes d'un pessebre, l'altre amb el fitó que marca el vertex geodèsic. Les vistes sobre la Garrotxa, amb Santa Pau en primer terme, valen la pena. A la imatge: Mieres i el castell de Finestres, al fons, l'estany de Banyoles.

El descens, pel mateix cami, ens portarà poc més d'una hora.

1 comentari:

  1. Hola, una variant circular per pujar al Puigsallança i Santa Maria de Finestres: http://cabretes.wordpress.com/2012/09/29/sant-aniol-de-finestres-circular/
    Felicitats pel blog, molt interessant!

    ResponElimina