ALPS

No som pas experts en els Alps, ben al contrari, però us oferim algunes de les caminades que hem fet en família i més ens han agradat.

Una de les caminades més clàssiques als peus del Mont Blanc uneix uneix l'estació intermèdia del telefèric de l'Aiguille de Midi i el cremallera de Montenvers.
Jornades: 1 Distància: 8,6 km Desnivell acumulat (+i-): 906 m Temps invertit: 3 h 45 min

Probablement l'excursió més popular amb vistes al Mont Blanc i les geleres de la vessant nord del massís. Pot fer-se amb inici o final als funicular de Flégère i el telecadira d'Index però nosaltres el vam fer amb inici i final a l'aparcament del coll de Montets.
Jornades: 1 Distància: 12,4 km Desnivell acumulat (+i-): 2054 m Temps invertit: 6 h 15 min

Mondeval [Dolomiti Cadorine]
Visitem els dominis de l'home de Mondeval, un habitant prehistòric dels Dolomites que podreu conèixer al museu Vittorino Cazzetta de Selva di Cadore. Des del camping Cadore pugem fins a la coma on es va trobar aquest enterrament del mesolític per a tornar per un seguit de colls de muntanya i balconades que ens ofereixen unes vistes impactants sobre Cortina, la vall de Cadore, l'Antelao i el Pelmo.
Veieu JL. Serrano. Marchas, ascensiones y ferratas por las Dolomitas y Brenta. Ed. Desnivel. Madrid (2008). Exc. 16 i 17.
Jornades: 1 Distància: 16 km Desnivell acumulat (+i-): 1742 m Temps invertit: 5 h 42 min

Col de Lana des de Castello [Dolomiti Ampezzane]
Col di Lana va ser l'escenari d'un dels més sagnants i absurds episodis de la guerra de trinxeres a la primera Guerra Mundial. Austríacs i italians es van atacar mútuament durant anys des de les seves posicions en dos cims bessons que van acabar, a força de mines, ben diferents a com eren abans de la guerra. A les condicions de la guerra cal afegir les de l'alta muntanya; el fred i les allaus van provocar més baixes que les bombes. Resistir aquestes condicions no va servir de res doncs van ser els resultats en altres fronts de batalla els que van decidir el resultat final de la Guerra. Avui podem recòrrer aquells escenaris seguint les línies de trinxeres d'un i altra bàndol amb origen i final al llogarret de Castello (bonic castell medieval), al peu del Passo Falzarego. 
Jornades: 1 Distància: 9,9 km Desnivell acumulat (+i-): 1578 m Temps invertit: 5 h 13 min

Lago de Federa [Dolomiti Ampezzane]
Aprofitant els serveis de transport de la zona fem una excursió que enllaça dos punts emblemàtics de la muntanya que envolta Cortina. L'excursió la podem començar i acabar a l'estació d'autobusos de Cortina o, com en el nostre cas, venint des d'una altra vall, començant al punt més alt (Passo Giau) on hi ha un ampli aparcament (sempre que hi anem a bona hora) i tancar el cercle amb ajuda del transport públic.
La primera part de l'itinerari transita per prats de muntanya i carenes rocalloses per baixar al Lago de Federa on trobarem el refugi de Croda del Lago i on entrem en un frondós bosc de coníferes que ens acompanyarà la resta del nostre itinerari.
Jornades: 1 Distància: 12,2 km Desnivell acumulat (+i-): 1318 m Temps invertit: 3 h 34 min

Nuvolau [Dolomiti Ampezzane]
Petita ruta circular que permet guanyar el cim del Nuvolau per dues senzilles vies ferrades. L'itinerari transcorre per senders sobre pedregars i passa per dos refugis, un al cim i l'altre al coll del Nuvolau al qual es pot arribar per telefèric cosa que fa que siguin punt de reunió de molts turistes. Només el camí entre un i altre refugi és realment concorregut, la resta, prou tranquil.
Jornades: 1 Distància: 6,6 km Desnivell acumulat (+i-): 952 m Temps invertit: 2 h 37 min

Paisatge clàssic entre els clàssics dels Dolomites els Tres Cims (Drei Zinnen) són una visita obligada a qualsevol visitant d'aquest sector dels Alps. Us proposem un petit circuit al peu dels tres cims, sempre a la vista de les seves imponents parets. L'excursió comença i acaba al peu del Rifugio Auronzo on es pot arribar en cotxe (previ peatge) o amb algun dels freqüents autobusos des de Cortina, Misourina o Dobbiaco i passa pel refugis Lavaredo i Langalm.
Jornades: 1 Distància: 7,5 km Desnivell acumulat (+i-): 598 m Temps invertit: 2 h 5 min

Gorges de Travenànzes [Dolomiti Ampezzane]
Excursió d'alta muntanya que es pot fer amb transport públic.
A l'estació de Cortina d'Ampezzo prenem l'autobús fins al pas de Falzarego, al peu de Lagazuoi (muntanya que mereix una excursió a part). Ens podem estalviar quasi 500 m de desnivell positiu prenent el telefèric de Lagazuoi i, des del refugi (2752 m), anar a guanyar la Forcella (coll) de Travenànzes (2507 m) pel sender #401. Nosaltres hem pujat des de Falzarego fins al coll pel sender #402. A l'estiu, en aquesta primera part de la caminada és fàcil anar en romeria. Després del coll serà difícil veure ningú.

Des de la Forcella de Travenànzes seguirem el sender #401 que ressegueix tota la vall fins a Fanes (cascades dignes d'una altra excursió) on continuarem pel sender #10 fins arribar a la carretera 51 que ens durà al narri de Fiàmes on podem prendre els autobusos urbans de Cortina que ens retornaran al centre. El camí ens duu successivament per tarteres d'alta muntanya i morrenes glaciars en un descens continuat que posa de manifest els diferents estrats del paisatge alpí i la grandiositat d'aquestes muntanyes. En no menys de deu ocasions el nostre camí es creuarà amb altres senders, perfectament senyalitzats i identificats sobre el mapa topogràfic que ens permetrien fer variacions cap a les moles de Lagazuoi, Fanes i Rozes
Veieu JL. Serrano. Marchas, ascensiones y ferratas por las Dolomitas y Brenta. Ed. Desnivel. Madrid (2008). Exc. 11
Jornades: 1 Distància: 19,06 km Desnivell acumulat (+i-): 2079 m Temps invertit: 5 h 48 min 

Giro al Pelmo [Dolomiti Cadorine]
Excursió que gira en sentit antihorari al voltant de la impressionant mola del Pelmo amb dues parts ben diferenciades. Des del rifugio Staulanza (1783 m, inici i final) fins al rifugio Venezia (1947 m) es un camí [#472] prou fàcil, sense pendents forts, per boscos i prats amb belles vistes sobre el Pelmo i els massissos veïns. Al Venezia la cosa canvia, [sender #480] entrem en terreny d'alta muntanya amb llargs trams de tartera, passos aeris (sempre equipats amb cable passamà) i forts desnivells que ens obligaran a estar ben atents. Un cop a la Forcella de Val d'Arcia (2476 m) se'ns obren diverses opcions per baixar que dependran de la quantitat de neu. En el nostre cas (agost, sense neu) ens vam mantenir força alts per a dossificar els trams de fort descens.
Basada en JL. Serrano. Marchas, ascensiones y ferratas por las Dolomitas y Brenta. Ed. Desnivel. Madrid (2008). Exc. 20.
Jornades: 1 Distància: 13,8 km Desnivell acumulat (+i-): 1982 m Temps invertit: 5 h 22 min 

Una passejada dins d'una de les gorges més estretes del Vercòrs fins arribar a uns gorgs ben accessibles al peu del massís. Tot el camí dins l'estret és ben humit per efecte de l'aigua polvoritzada cosa que fa que bona part dels arbres apareguin folrats de llargs líquens filamentosos.
Jornades: 1 Distància: 7,6 km Desnivell acumulat (+i-): 622 m Temps invertit: 3 h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada