18/7/10

Castell de Milany

Ascensió al punt culminant de la serra de Milany des de Vallfogona de Ripollès.
Deixem els vehicles al davant de l'ajuntament de Vallfogona [0h] [937 m] i anem cap a l'entrada del poble a buscar el GR-3 que ens conduirà a través del recinte medieval de Vallfogona tot rodejant el castell que queda a la nostra dreta. Sortim del poble pel seu extrem S, travessem un vial encimentat que fa de ronda del poble,  enfront nostre el GR-3 esdevé un petit sender, perfectament senyalitzat, que baixa cap al riu.
Travessem la Ribera de Vallfogona pel pont vell [15 min] [900 m], un pont medieval. Just al sortir del pont el GR deixa el camí girant a la dreta per entre un ortigar (els pantalons llargs son benvinguts). El nostre sender, amb més història que present, va seguint primer la llera del riu un centenar de metres i després serpenteja pels prats de dalla, les fites de GR hi són, però en pedres al terra de manera que les trobareu abans amb els peus que amb els ulls. Seguidament el sender passa per un bosquet d'avellaners i per prats de pastura amb incontables portelles amb molla.
Finalment el sender arriba a la pista [1100 m] [50 min] on les marques de pintura i la senyalització vertical ens indica clarament la direcció a prendre. El tram de pista s'inicia per la solana de Can Sargatal però poc a poc es va emboscant fent-se més fresquívola, si passeu a l'estiu no us perdeu la gran quantitat de maduixes del marge esquerre (a la baixada, ni les veureu). Uns tres quilòmetres més endavant, la pista s'endinsa en una fondalada, deixem un trencall que puja a la nostra esquerra i seguim en pla fins a travessar un torrent (únic punt d'aigua, no garantida, del camí). Inmediatament després del torrent la pista es bifurca. Nosaltres no prendrem cap dels dos camins sino un tercer, un corriol mig amagat entre els faigs que neix a la nostre esquerra, i segueix a certa distància el torrent (marques de GR) [1300 m aprox.] [1h 30 min].

Emprenem una decidida pujada altrenant trams de fageda i de prat, sempre seguint les marques de GR fins arribar de nou a una pista que atravessem, dos cops, seguint a munt pel GR fins arribar al coll [1484 m] [2h 5 min]. La vista cap a Osona és bona però és millor des del cim. Només ens resta un tram de pujada pel propi coll, a la dreta, i una grimpadeta a les roques per arribar a les runes del Castell de Milany [1533 m] [2h 10 min]. La tornada la farem pel mateix camí, si a l'anada ja heu pogut conèixer el centre històric de Vallfogona ara el podeu evitar; en arribar al carrer encimentat, seguiu-lo a la dreta i en un parell de minuts sereu al punt d'origen [3h 40 min].

REFERÈNCIES:
Ed. Alpina. Taga, Serra Cavallera, Sant Amand. 1:25000

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada