27/11/11

Sant Alís per la canal Xurulla

La perspectiva del Montsec des d'Àger convida a pujar-lo des del pla però que no us enganyin les distàncies. Necessitarieu una llarga jornada de marxa per a assolir-ho, des d'Àger hi ha més de mil metres de desnivell. Nosaltres ens varem conformar en pujar bona part en cotxe i salvar (no és poca cosa) els darrers desnivells a peu. Si consulteu altres ressenyes comprovareu que és el que fa la majoria.


Així doncs, pugem des de Àger per la carretera que mena al coll d'Ares i que en successives llaçades ens permetrà enlairar-nos muntanya a munt. Passarem pel costat del cementiri, per dues instal·lacions per a l'observació astronòmica (una a la dreta, l'altre a l'esquerra de la nostra ruta). La carretera ens va duent muntanya a munt. Després de superar una zona d'altiplans i poc abans d'un giravolt de 180º a l'esquerra trobarem una pista a la dreta perfectament senyalitzada que duu cap al santuari de Colobor i la font del Gabrieló uns tres-cents metres fins que es bifurca. Aquest tram d'ample pista pot ser un bon lloc per a deixar el vehicle i començar a caminar.
[00h. 1333m] Deixem, doncs la pista de Colobor i seguim per la de l'esquerra (més alta) que ens suau planeig ens farà recòrrer ben be 3,3 quilòmetres de cingles rocallosos. Sobre nosaltres s'albiren les nombroses antenes que poblen les alçades del Montsec d'Ares. Caminem per la pista, planejant, fins arribar gairebé al peu de l'osca més marcada en la perspectiva de la serra en el nostre recorregut, es tracta de la canal Xurulla. Poc abans d'arribar a la seva vertical veurem un gran roc gris al marge de la pista 40 min [40 min. 1310 m] i uns 20 metres abans d'aquest un corriol que s'enfila muntanya amunt (N) per un pendent pedregós. Prenem el corriol que, fitat amb pedres, ens va acostant a la paret de roca. L'entorn és un pedruscall on sovintegen les alzines.

Arran de paret trobarem un corriol que segueix cap a l'esquerra, el deixem i ens mantenim en direcció est vorejant la paret, un collet amb fites ben visibles a la nostra dreta ens indica el camí a seguir. 
Superat el collet, [1h 10 min] seguim a la dreta (E) en un flanqueig, en algun punt ajudant-nos de les mans, fins al peu de la paret de la xurulla [1h 25 min. 1390 m]. Resseguim la base de la paret sempre cap a la dreta on trobem un sender fitat que puja des de la pista. Seguim el sender amunt fins a la collada de Colobor [1h 40 min. 1544 m].
Som a la carena del Montsec d'Ares des d'on gaudirem d'àmplies vistes sobre el Pirineu. Ara només haurem de seguir a l'esquerra (W) el camí que ens acompanyarà fins al coll d'Ares. Hi ha alguna bifurcació però sempre queda clara la direcció a seguir, en paral·lel al cingle i mantenint alçada. La serra dibuixa diverses puntes, algunes "decorades" amb antenes però només una, la Penya de Sant Alís [2h 30 min. 1675 m] amb vèrtex geodèsic i una barraca de fusta per als guaites. Continuem per la pista carenera fins a trobar la carretera asfaltada al coll d'Ares [3h 10 min. 1534 m], on prenem la branca esquerra (S) per a baixar en direcció a Àger, un camí talla les dues primeres llaçades de carretera escurçant significativament el camí de retorn fins a la pista on hem deixat el cotxe [3h 40 min. 1333m]*.


NOTES:
Temps totals, sense descomptar aturades.
Època recomanable, evitar l'estiu. Portar aigua en abundància, no hi ha cap font.

REFERÈNCIES:
Muntanya viva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada