BOUMORT I SERRES VEÏNES

Petita caminada per una de les valls amagades de l'entorn d'Oliana que ens porta al passat. Amb un mas encinglerat com un castell, una església romànica, una vella torre de defensa, un molí, un salt d'aigua...
Jornades: 1 Distància: 8 km Desnivell acumulat (+i-): 590 m Temps invertit: 2 h 45 min

Roca del Corb, Sant Honorat i Castell-Llebre
Ruta circular per les muntanyes del Corb i Sant Honorat, un conjunt de moles i agulles de c
onglomerat retallades per l'acció erosiva de l'aigua amb inici i final davant l'Hostal del Boix, a Peramola. El camí és de bon caminar fins a coll de Mu. A partir d'aquí l'itinerari segueix per cornises sobre conglomerat reforçades amb passamà de cadena als trams més exposats. No és difícil però sí desaconsellable a persones amb vertígen. Evitar els dies plujosos o amb terreny humit. 
La ruta està ben marcada amb rètols (inici-Roca del Corb i Coll de Sant Honorat al final), senyals de pintura groc/blau i groc (fins a Coll de Mu) i fites de pedra (entre els colls de Mu i Sant Honorat). 
EL cim de Sant Honorat, molt ample, més d'un quilòmetre de perímetre, ens ofereix múltiples punts per a gaudir de les vistes. Nosaltres us en destaquem tres que podreu visitar seguint un sender perimetra indicat amb fletxes carbasses pintades al terreny. 
Baixant per la pista cap a Castell-Llebre hi ha l'opció de seguir una drecera (nosaltres ho hem fet) marcada amb fites de pedra; aquest corriol és molt emboscat per pins, roldors i esbarzers que el tapen. Les fites, ni es veuen en bona part de la drecera. L'opció de la pista és preferible si preferiu anar sobre segur tot i que, si trieu la drecera, el nostre track us servirà per mantenir la direcció correcta. 
Al darrer tram, arribem a Castell-Llebre llogarret fort del segle X del que només en resta l'església de Santa Maria, just a sobre del pont de la C-14 sobre el Segre. D'aquí al final, tot pista.
Jornades: 1 Distància: 12,5 km Desnivell acumulat (+i-): 1588 m Temps invertit: 4 h 51 min 

Ascensió al cim de Gallinova des d'Abella de la Conca seguint la serra de Monteguida. Magnífiques vistes sobre la Conca Dellà, sobre la vall de Carreu (Pessonada, Hervasavina), cap a Bòixols i el Cap de Boumort. Tota l'ascensió és sobre senders poc o gens marcats on cal fer us del plànol i GPS. La tornada és tota per pista de molt bon caminar que ens ajuda a recuperar-nos de la duresa de la primera part de la sortida.
Jornades: 1 Distància: 12 km Desnivell acumulat (+i-): 2056 m Temps invertit: 6 h 54 min

Ascensió a una talaia privilegiada sobre el congost de Collegats. Comencem a caminar des de la carretera de Montcortès a Peracalç i seguim pistes forestals i senders per a tallar alguna de les llaçades de les pistes
Jornades: 1 Distància: 7 km Desnivell acumulat (+i-): 448 m Temps invertit: 1 h 56 min 

Excursió a dos pobles troglodítics abandonats. Solduga (habitat fins a fa menys de 10 anys i ara amb algunes cases en restauració) i l'Espluga de Cuberes (totalment dins una grau bauma i que va ser habitat fins als anys 30 del segle passat). El camí arrenca des del refugi Casa Miró (Cuberes), únic refugi guardat del Boumort i segueix la pista fins a Esplà (santuari, refugi lliure i nombroses restes de la guerra incivil); aquest tram es podria fer en cotxe, escurçant prou la caminada. Al costat del refugi d'Esplà neix un corriol fitat amb marques de pedra, pintura groga i cordonets lligats als arbres que ens durà fins a la pista de Solduga i, des del despoblat, cap a l'Espluga de Cuberes. El retorn, pel mateig camí.
Jornades: 1 Distància: 20,75 km Desnivell acumulat (+i-): 1578 m Temps invertit: 5 h 30 min 

Completa excursió al dos cims culminants de les muntanyes de Boumort, el Cap de Boumort i el Cap del Pou de Gel (ambdós de 2077 m). Trobareu la ressenya detallada aquí.
Jornades: 1 Distància: 17,25 km Desnivell acumulat (+i-): 1900 m Temps invertit: 8 h 32 min 


Serra de la Solana del Prat
La Serra de la Solana del Prat és un turonet allargassat que separa el bosc de Cuberes de la vall de Taús. La seva cara sud, enfront del refugi de Cuberes (Casa Miró), és un pedregar amb boixos on els cérvols hi passen sovint, només cal esperar pacientment al vespre, en silenci, i segur que en veieu passar algun exemplar. La cara nord, per contra, està coberta per un bosc frondós de pins rojos amb boix i roures, amb el sol entapissat de molses. A llevant, el clot de Cuberes, lloc de pas obligat pels habitants del bosc. A ponent, els colls del Pouet amb les seves vistes panoràmiques cap a les muntanyes pallareses, i la collada del Camp, escenari d'una escaramussa durant la guerra incivil de la que encara en queden traces i bon mirador sobre Lo Prat, un lloc de pastura habitual de grups de cérvoles. 
Jornades: 1 Distància: 3,4 km Desnivell acumulat (+i-): 242 m Temps invertit: 1 h 20 min 


Boscos de Cuberes
Si a l'excursió anterior us proposavem una volta pel turó situat al nord del refugi de Cuberes, ara us proposem una volta per les muntanyes que tanquen la vall pel sud.
Tornem a camins poc transitats on és fàcil creuar-se amb senglars, cérvols i cabirols. Ens estrats més alts del Boumort hem vist isards, però mai aqui. Pel que fa a les aus, el voltor negre i l'escàpol gall fer. Aquesta espècie, en greu perill d'extinció, sovintejava aquests boscos però l'acció de l'home, repoblant de cérvols i afavorint-ne la superpoblació per a gaudi dels caçadors ha suposat una pressió insuportable pels galls fers que han abandonat la zona. Si teniu la fortuna de trobar-vos amb un, no el destorbeu, és un autèntic tresor a preservar.
Jornades: 1 Distància: 8,9 km Desnivell acumulat (+i-): 904 m Temps invertit: 2 h 27 min

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada