BAGES, BERGUEDÀ i SOLSONÈS

BAGES
Cada any, a primers de març, dins del marc de les festes de la Llum a Manresa es fa una caminada multitudinària entre Balsareny i Manresa seguint el recorregut de la sèquia que des de fa més de 600 anys duu l'aigua a la capital del Bages. Molt ben organitzada, trobareu tota la informació a la seva plana web.
Jornades: 1 Distància: 24 km Desnivell acumulat (+i-): 298 m Temps invertit: 5 h 10 min

Ruta del Patrimoni del Samuntà
Excursió per a conèixer el patrimoni d'aquesta zona del Bages, murs de pedra seca i barraques de vinya treta del llibre de Joan M. Vives "Patrimoni rural i pedra seca", número 117 de la col·lecció Azimut. el camí no té complicacions destacades. Nosaltres l'hem fet carregant a la motxilleta un infant d'un mes. La seva primera excursió.
Jornades: 1 Distància: 8,8 km Desnivell acumulat (+i-): 570 m. Temps invertit: 2 h 52 min

Tines del Bages
Tres propostes semblants per a descobrir les tines de pedra seca a partir del llibre de Joan M. Vives i una quarta, propera a les anteriors.
Tines de la rieres de Rocafort i del Flequer
Jornades: 1 Distància: 13,6 km Desnivell acumulat (+i-): 822 m. Temps invertit: 4 h 47 min
Tines de la Vall del Flequer
Jornades: 1 Distància: 6,3 km Desnivell acumulat (+i-): 246 m. Temps invertit: 1 h 50 min
Jornades: 1 Distància: 10,8 km Desnivell acumulat (+i-): 834 m Temps invertit: 3 h 15 min.
Riera de Mura
Jornades: 1 Distància: 10,5 km Desnivell acumulat (+i-): 502 m Temps invertit: 3 h 50 min.

Collbaix
Collbaix és un turó emblemàtic pels manresans. Situat al municipi veí de Sant Joan de Vilatorrada ofereix magnífiques vistes sobre el sud del Bages i la muntanya de Montserrat. Hi ha corriols que hi menen des de tots costats, costeruts i ajaguts, rocallosos i herbosos. Us en proposem dues opcions.
Collbaix (per les Tines i l'obaga de Can Server)
Jornades: 1 Distància: 3,1 km Desnivell acumulat (+i-): 460 m. Temps invertit: 1 h 12 min
Jornades: 1 Distància: 10,4 km Desnivell acumulat (+i-): 704 m. Temps invertit: 2 h 37 min
BERGUEDÀ
Excursió amb raquetes prou assequible per a no experts. Podem deixar el cotxe a la Pleta de la Vila (habitualment net de neu tot l'hivern) i seguir la carretera fins a la Font Freda on s'inicia el camí de pujada (marcat com a PR, blac i groc, i prou fresat). La pujada és intensa però sense complicacions seguint el marge hidrogràfic dret del torrent fins arribar al pla d'Ensija. Un cop al pla torçarem W fins al refugi, que voregem per a anar guanyant alçada paulatinament fins arribar al cim de la Gallina Pelada, punt culminant de la serra d'Ensija. El retorn el farem pel mateix camí
Jornades: 1 Distància: 9,5 km Desnivell acumulat (+i-): 1494 m. Temps invertit: 5 h 55 min

Excursió també apte per a raquetes. L'ascens al cim el farem igual que a l'excursió anterior però, a la tornada seguirem el camí en sentit E més enllà del refugi i del sender de pujada prenent el barranc d'Ensija que drena el pla. Aproximadament 1,5 km més enllà del refugi el sender gira a N i baixa pel barranc de Llobateres que ens durà fins a la carretera de Vallcebre i, per ella, cap a la Pleta de la Vila.
Jornades: 1 Distància: 11,4 km Desnivell acumulat (+i-): 1530 m. Temps invertit: 5 h 32 min

Sortint des de la Creu de Fumanya (a tocar del despoblat de Peguera) resseguim la cara sud de la serra d'Ensija passant per Ferrús, la Canal Gran i l'Estret fins a guanyar la Roca Blanca i, seguint la carena, el Cap Llinzet (Gallina Pelada). Baixem fins al refugi i seguim per l'ample coma a buscar la pujada directe a la Creu de Ferro. Baixem al Pla de les Tores i, seguint la rassa que allà arrenca, tornem al punt d'inici.
Jornades: 1 Distància: 13,8 km Desnivell acumulat (+i-): 2230 m. Temps invertit: 5 h 8 min

Excursió circular entre Gósol a Moripol, un llogarret abandonat en el camí natural a Gósol. El recorregut passa pels frondosos boscos entre Ensija i El Verd amb inici i final al poble de Gòsol. Els trams per sender solen estar ben fitats amb pedres tot i que els treballs forestals no sempre respecten el seu enllaç amb les pistes o les cruilles. L'ajuda amb el GPS us resultarà útil. 
Jornades: 1 Distància: 17,15 km Desnivell acumulat (+i-): 1254 m. Temps invertit: 6 h 30 min

Ascensió a un pinacle separat de la serra dels Rasos de Peguera. S'hi pot accedir des de l'antiga estació d'esquí però nosaltres, un cop per massa neu i l'altre per una densa boira, vam renunciar dos cops. El tercer intent el vam fer des de la pista al Santuari de la Mare de Déu de Corbera, a prop d'Espinalbet. El tram final, en forta pujada per roca hi ha un cable passamà per ajudar-nos.
Jornades: 1 Distància: 11 km Desnivell acumulat (+i-): 990 m Temps invertit: 2 h 58 min

Roca de Tiraval
Ascensió al cim encinglerat que presideix Bagà. Camí variat i entretingut entre un dels molts itineraris que ofereix la zona
Jornades: 1 Distància: 11 km Desnivell acumulat (+i-): 1571 m Temps invertit: 3 h 50 min

El Capolat és un altiplà al marge oest del Berguedà i al sud de les serres prepirinenques dels Rasos, Ensija...
És com una illa separada de les valls veines per serres escarpades i cingleres a la que podem accedir per diferents graus. Aquesta ruta ens permet accedir als plans del Capolat des de la rodalia de Berga per a, tot seguit, enfilar-nos als tossals que tanquen la plana pel nord per a, per un camí diferent, tornar a la plana fins al punt d'origen.
Jornades: 1 Distància: 20,5 km Desnivell acumulat (+i-): 1686 m. Temps invertit: 6 h 20 min 

Intensa excursió per la serra que tanca pel nord l'altiplà de Capolat. Travessem d'est a oest primer, per la banda de solana per, després d'un vertiginós descens, retornar al punt d'origen per la magnífica fageda que hi ha a la banda nord.
Excursió feta seguint la molt acurada ressenya de Toni Planas a Wikiloc. La pujada al Tossal de Vilella (Cim sense gaire vistes que també es tenen en un mirador més avall) és sense sender. El descens cap al coll del Bosc de Vilella, sense fites i amb el sender, amagat en alguns punts clau, és millor fer-lo consultant sovint el GPS.
Jornades: 1 Distància: 9,7 km Desnivell acumulat (+i-): 1290 m. Temps total: 5 h 03 min. Caminada efectiva: 3h 16 min

Salga Aguda
Petita excursió que alterna en poca estona boscos frondosos amb alzinar de muntanya i fageda a les clotades amb els matollars ressecs de les zones més exposades al sol i al vent. Al pic de l'estiu el contrast és soprenent. A la tardor, amb els colors canviants de roures, blades i faigs i les boires el bosc pren un aspecte fantasmagòric.
El cim, no és cap gegant però fa patxoca amb la seva aresta força aèria. El recorregut el podem completar arribant-nos al monestir de la Portella o al llogarret de Sant Miquel de Canals. Potser un altre dia!
Jornades: 1 Distància: 5,8 km Desnivell acumulat (+i-): 1194 m Temps invertit: 3 h 13 min 

Sant Miquel de les Canals
Volta pel Picancel amb forts contrastos, pujarem al Serrat de Migidia, un cim panoràmic, i arribarem al llogarret de Sant Miquel de les Canals, un indret sorprenent en mig de tantes agulles i cingleres. El protagonista, però, és el bosc que creix arrapat a les roques aprofitant qualsevol esquerda.
Jornades: 1 Distància: 11,3 km Desnivell acumulat (+i-): 1508 m Temps invertit: 4 h 42 min 

Sant Maurici, La Quar, La Portella
Recorregut circular pel municipi berguedà de La Quar visitant dos dels seus edificis emblemàtics: el Santuari de Santa Maria de La Quar, enfilat sobre un cingle, i el monestir de Sant Pere de La Portella, als peus del Picancel. Nosaltres vam trobar molta boira al passar pel coll dels Graus per la qual cosa vam evitar pujar al Serrat de Sant Isidre (uns 30 min i 1 km més). 
Jornades: 1 Distància: 11,2 km Desnivell acumulat (+i-): 1210 m Temps invertit: 3 h 54 min 

Volta al Tastanós des de Vilada
El Tastatanós és una petita serra situada als peus de Sobrepuny, com una prolongació al sudoest del Picamill que separa els termes de La Nou de Berguedà i Vilada. Tot i una alçada moderada, la seva posició avançada sobre la vall del Llobregat proporciona unes vistes espectaculars sobre la serra de Picancel, Rasos de Peguera, l'embassament de La Baells i Berga des de les seves talaies: el Cap de Tastanós i, molt especialment, la Roca Gotzera. El nostre camí segueix primer el PR-C147 i, més tard el PR-C199 per retornar novament al PR-C147. Els trams entre aquests senders tenen fites de pedra, marques de pintura o són itineraris prou evidents, sense problemes d'orientació 
Jornades: 1 Distància: 11,6 km Desnivell acumulat (+i-): 1514 m Temps invertit: 4 h 18 min 


SOLSONÈS
Taravil (o Tarvil) és un llogarret i una vall que cau des del Capolat cap a la Valldora. Us proposem aquí un recorregut circular amb inici i final a la Valldora per arribar-nos fins a la serra dels Tossals i el Capolat.
Jornades: 1 Distància: 14,8 km Desnivell acumulat (+i-): 1412 m. Temps invertit: 5 h 43 min 
Ascensió al punt  culminant de la serra de Bastets des d'Aiguaviva, un llogarret esdevingut casa de colònies al que podeu accedir per un trencall a l quilòmetre 39,5 de la carretera LV-4241 entre Berga i Sant Llorenç de Morunys. El camí, prou evident, va cap a l'est a buscar uns dipòsits d'aigua i tot seguit en direcció sud per enfilar-se al Grauet on prenem un corriol carener (W) que ens durà al cim. Tornem fent una volta par la banda sud dels Bastets, creuar a la vessant nord pel coll Llempà i seguir el sender que, en direcció NE ens durà de retorn als dipòsits d'aigua. Quan vam fer aquesta excursió (2015) un gran nombre d'arbres barraven el sender des de Llempà de manera que va caldre molta atenció per salvar els successius obstacles sense perdre el rumb, per això la vam qualificar com Molt Difícil.
Jornades: 1 Distància: 6,8 km Desnivell acumulat (+i-): 1598 m. Temps invertit: 4 h 30 min 

Caminada per una de les zones més sorprenents del Solsonès, una vall amagada entre cingleres...i que pertany al Berguedà. Amb origen i final a la Valldora, entre Capolat i Busa, entrem per un estret pas a l'amagada vall de Valielles per a enfilar-nos tot seguit a la serra de Bastets pel Grauet i accedir al seu punt culminant, el Tossal de les Víudes. Retorn pel mateix camí.
Jornades: 1 Distància: 9 km Desnivell acumulat (+i-): 1650 m Temps invertit: 6 h

Busa      GPX
Capolat, Taravil, Valldora... Busa és la continuació lògica cap a l'oest de la seqüència d'excursions que us venim proposant. Busa és una illa de 3 km de llarg, rodejada per cingleres per tots els costats. A dalt hi sobreviuen una casa de pagès, una segona que ara fa d'allotjament rural i hi ha una tercera que està en reconstrucció. En queden altres dos masos en runes. Accedim a Busa per un grau equipat amb escales, recorrerem el pla, pujarem al seu punt més alt, El Cogul (1525 m), per a baixar vorejant el cingle fins al serrat de les Gralles i entrar al Capolatell (una versió reduïda de la plana de Busa a l'extrem d'aquesta) i arribar-nos a la Presó de Busa (una agulla, rodejada de cingles, amb un bosquet al capdamunt) diuen que a la guerra del francès es va posar un pont mòbil pel qual es feien arribar presoners de guerra que quedaven tancats al retirar el pont. Ara el pont és fix, ningú no us el treurà. Retornem pel camí principal cap al punt d'origen.
Jornades: 1 Distància: 18,86 km Desnivell acumulat (+i-): 2198 m Temps invertit: 5 h 45 min

No hay comentarios:

Publicar un comentario