COLLSEROLA

Vivim a tocar de Collserola. La serra és el nostre pati del darrera cosa que ens ha dut incomptables cops a caminar pels seus boscos. Anem a Collserola quan el país és colgat per la neu, quan fa massa mal temps per viatjar més, quan tenim poc temps, quan sortim al capverpre al tornar de la feina.... per això la majoria de les nostres caminades per la serra són sortides curtes, entre hora i mitja i tres hores. Dotzenes d'excursions per la zona però sempre buscant combinacions noves i racons amagats. Un bosc és viu i canvia any a any, quan es tracta d'un bosc tan humanitzat, al revisitar un camí que vas fer cinc o deu anys enrere sempre et sorprenen coses noves. Us convidem a descobrir-lo sortint de les pistes més conegudes.

Travessa integral de Collserola, pràcticament del Llobregat al Besòs, seguint carenes. Arrenca de l'estació de RENFE d'El Papiol i acaba a uns centenars de metres de l'estació de RENFE Montcada Bifurcació cosa que permet arribar i tornar amb transport públic. No ha d'espantar la llargada del recorregut doncs passem no lluny de les estacions de FGC de La Floresta, Les Planes i Vallvidrera i, ja sobre Barcelona, sempre hi ha el recurs de baixar a la ciutat de manera és fàcil retirar-se en cas necessari.
Jornades: 1 Distància: 29,18 km Desnivell acumulat (+i-): 1729 m Temps invertit: 6 h 18 min


Recorregut per la serra de Collserola, emprant camins relativament poc transitats en una zona amb forta presència humana. El camí passa per diversos punts amb bones vistes sobre la ciutat de Barcelona. Les vistes sobre el Vallès són limitades pels arbres però només cal desviar-se una mica i visitar el cim del Tibidado. L'itinerari l'hem iniciat i acabat al camí de Vallvidrera a la Budellera (on podem arribar en transport públic o cotxe) però en podria començar també a Can Caralleu, al coll de'n Corts (Vallvidrera), Peu de Funicular, Baixador de Vallvidrera... Tot i que passarem per diverses fonts aquestes són inconstants, sempre és millor dur aigua pròpia.
Jornades: 1 Distància: 10,3 km Desnivell acumulat (+i-): 952 m Temps invertit: 3 h


Al peu del Tibidabo hi ha dues carreteres, la de Valldidrera i la de l'Arrabassada, i entre les dues alternen les zones de bosc i les zones urbanitzades. Us proposem un recorregut circular a la fondalada que queda per damunt de Vil·la Joana al costat d'on hi ha el centre d'informació del Parc on podreu informar-vos per a noves caminades per la serra. Un recorregut que us oferirà bones i insòlites vistes sobre Vallvidrera, tant el poble actual, enfilat a la serra, com el nucli inicial al voltant de la parròquia de Santa Maria.
Jornades: 1 Distància: 5,7 km Desnivell acumulat (+i-): 444 m Temps invertit: 1 h 28 min


Sortim de la ciutat pel sender GR 96 (Barcelona-Montserrat) al Peu del Funicular de Vallvidrera per, en arribar a aquest poblet, prendre la carena fins al cim de S'Erola (Tibidabo) bo i vorejant la torre de comunicacions. Arribem al cim, amagat al darrera del gran temple de Sagnier i on hi ha la primitiva capella. Retornem sobre les nostres passes fins a trobar el vell camí a Sant Cugat per on baixarem fins a Les Planes, La Floresta i, finalment Valldoreix. Entre el coll de la Vinyassa i La Floresta seguim les traces del sender carener PRC-35.
Jornades: 1 Distància: 12 km Desnivell acumulat (+i-): 833 m Temps invertit: 2 h 27 min


Caminada per boscos poc transitats de Collserola, des de fondalades humides a les balconades assoleiades sobre el Llobregat. Recorre fragments dels GR92, GR96, PRC164 i PRC165.
Jornades: 1 Distància: 11,24 km Desnivell acumulat (+i-): 841 m Temps invertit: 2 h 25 min


Pantà de Can Borrell (I)
Pantà de Can Borrell (II)
El pantà de Can Borrell és una vella instal·lació hidràulica que ha estat recuperada en els darrers anys. Us proposem fer la volta al pantà en dues caminades. En la primera arribarem directament a la presa per sortir per l'altre costat i tornar cap a Can Borrell pel camí més curt. El la segona anirem directament a la cua de l'embassament i sortirem en direcció a Sant Medir. Totes dues propostes ens acosten a un racó poc conegut de la serra i ens permeten enllaçar amb molts altres itineraris i punts d'interès.
Opció I: Jornades: 1 Distància: 7,6 km Desnivell acumulat (+i-): 328 m Temps invertit: 1 h 20 min
Opció II: Jornades: 1 Distància: 9,1 km Desnivell acumulat (+i-): 386 m Temps invertit: 2 h 6 min


La Vall de Valldaura és un espai de Collserola conegut per la carretera d'Horta a Cerdanyola. Nosaltres en donarem la volta a la vall, des de Can Coll fins al límit de Barcelona però sempre emboscats, pujant per la serra d'en Fotjà i tornant per la serra de Sant Medir. En el tram sobre Barcelona hem optat per fer un petit tram de l'Avinguda de les Aigües per a poder-ne gaudir de les vistes cap al mar.
Jornades: 1 Distància: 10,33 km Desnivell acumulat (+i-): 728 m Temps invertit: 3 h


Caminada per senders poc transitats de Collserola. Tot i que hem batejat la ruta amb el nom d'una ermita, un vell mas i una urbanització el recorregut només passa, tangencialment, per aquesta darrera. Per a visitar els altres punts us haureu d'aventurar uns metres enllà del camí marcat al track. En la pujada des de Can Gordi el camí passa per les restes d'una antiga carbonera, estigueu atents.
Jornades: 1 Distància: 8,1 km Desnivell acumulat (+i-): 470 m Temps invertit: 1 h 46 min


Curta i fàcil caminada pels afores de Sant Cugat que ens durà a la carena de la Serra de Can Bell per a, seguidament, baixar als boscos entorn de l'antic mas de Can Gordi i tornar seguint el torrent homònim.
Jornades: 1 Distància: 3,9 km Desnivell acumulat (+i-): 270 m Temps invertit: 1 h 24 min


Aquesta zona de Collserola és rica en senders cosa que permet fer recorreguts per la zona sense repetir massa camins. En aquest cas remuntem la serra de Can Bell per a baixar per baixar a la fondalada on hi ha les runes de Can Gordi. Des d'aquí, seguirem la vall passant a tocar de les runes de Sant Vicenç del Bosc per a tornar a la Rambla de Can Bell.
Jornades: 1 Distància: 5,2 km Desnivell acumulat (+i-): 370 m Temps invertit: 1 h 20 min


Tot i que el nom pot suggerir que el recorregut coincideix amb les caminades anteriors, el solapament és mínim. Pujarem a la serra de Can Bell, baixarem a la font i a les runes de Can Gordi per un camí ben amagat al bosc, passarem per l'emplaçament d'una vella carbonera i donarem un tomb per la capçalera del torren de l'Ermetà abans d'arribar al Torrent de Torre Negra, que remuntarem fins al punt d'origen.
Jornades: 1 Distància: 5,7 km Desnivell acumulat (+i-): 378 m Temps invertit: 1 h 34min


Font de l'Ermetà i Sol i Aire
Una altra caminada emboscats per Collserola. En aquest cas seguirem uns tram del PR C-38 i uns metres el GR-6. La resta de la caminada és per senders sense marcar, en algun cas trobarem algun cartell indicador del parc de Collserola, en altres moments, els més, anirem sense cap referència llevat dels camins, vells camins de quan a Collserola s'hi vivia d'una manera ben diferent a l'actual.
Jornades: 1 Distància: 9,6 km Desnivell acumulat (+i-): 726 m Temps invertit: 2 h 26 min


El Puigmadrona és una talaia sensacional sobre la vall del Llobregat, des de Montserrat al Delta. Hem pujat desenes de cops al seu cim per a gaudir de les vistes i sempre hi trobes algú. Però en una zona tan concorreguda també podem triar, per un dia, anar sols. En una curta excursió rodegem el puig sense arribar al cim i passant tangencialment per la Salut. 
Jornades: 1 Distància: 4,6 km Desnivell acumulat (+i-): 290 m Temps invertit: 1 h 7 min


Can Julia a La Salut
Pujada a l'ermita de la Salut des de la zona esportiva de Valldoreix. Permet combinar amb molts altres itineraris per la zona.
Jornades: 1 Distància: 5,45 km Desnivell acumulat (+i-): 318 m Temps invertit: 1 h 19 minValldoreix-Puigmadrona-Corriol JR
La zona de Collserola entre el Puig Madrona a La Floresta, la formen dues petites serres. La serra de Rabassa (en sentit nord-sud) i la de Can Julià (en sentit est-oest) recorregudes per dos camins senyalitzats; el GR96 (Camí Romeu a Montserrat) i el PR-C35 (Carenejant Collserola) i per desenes d'altres senders sense senyalitzar que permeten fer nombroses excursions entre El Papiol, Valldoreix, Mira-sol i La Floresta. A un d'aquests senders, a la carena de la serra de Rabassa, algú li ha posat nom propi, en honor d'un amic. En aquest itinerari, amb origen i final a la zona esportiva de Valldoreix pujarem fins al punt culminant de la zona, el Puig Madrona, des d'on seguirem la serra de Rabassa pel "corriol JR", el Camí de La Floresta i tornar al punt d'inici.
Jornades: 1 Distància:7,30 km Desnivell acumulat (+i-): 550 m Temps invertit: 1 h 34 min
Quan, a Sant Cugat, algú es proposa anar al bosc el més probable és que trii el camí GR6 en direcció a Can Borrell i Sant Medir. Hi ha alternativa al camí que fa tothom? Us en proposem un circuit que us permetrà gaudir dels boscos de Collserola sense massificació. En la seva majoria el recorregut va per senders de muntanya poc concorreguts i no sempre senyalitzats. Cal estar atents a les diferents desviacions per poder completar l'itinerari però errar-ne alguna no ens farà perdre'ns. Som en un bosc molt humanitzat i acabarem per desembocar en algun dels molts camins senyalitzats que ens permetran sortir de l'atzucac amb facilitat.
Jornades: 1 Distància: 13,3 km Desnivell acumulat (+i-): 796 m Temps invertit: 3 h 10 min

Us proposem un recorregut combinant racons prou coneguts amb altres amagats i poc visitats dels boscos que rodegen La Floresta. La forma de 8 del recorregut ens permet proposar-vos dos punts alternatius d'origen i final permetent fraccionar el recorregut en dues meitats de 6 km cada una que recorrereu en hora i mitja. La primera, amb origen i final a la zona esportiva de Valldoreix, us portarà a veure l'encaix de residències, pagesia i lleure en aquesta zona de Collserola. La segona, amb origen i final a l'Avinguda Verge de Montserrat de La Floresta es centra en la riera de Vallvidrera. Dins del bosc descobrirem rastres d'antigues construccions que permetien l'aprofitament dels cursos d'aigua.
Jornades: 1 Distància: 12,3 km Desnivell acumulat (+i-): 612 m Temps invertit: 3 h 7 min


No hay comentarios:

Publicar un comentario