PALLARS

Pallars Sobirà
Torreta de l'Orri amb raquetes
Excursió en dues jornades. En la primera, hora i mitja, per arribar fins al refugi de Comes de Rubió, on farem nit. La segona jornada pugem al cim de la Torreta de l'Orri resseguint el marge de la capçalera de la vall per pendents suaus, òptims per a caminar amb raquetes. Per la baixada triem una via directa, per Lo Feixar i els estanyets. via òptima amb neu estable. En cas de neu inestable recomanem tornar pel mateix camí. Si hi ha poca neu a les cotes altes podem baixar pel barranc de Fontfreda fent una marrada pel bosc abans d'arribar de nou al refugi. 
Jornades: 2 Distància: 18 km Desnivell acumulat (+i-): 1582 m Temps invertit: 7 h 33 min

Tuc de la Cometa
Des de les runes de l'antiga estació d'esquí de Llessuí prenem una pista forestal en direcció E fins que aquesta gira en una llaçada, seguim recte cap al barranc de les Boigues, que creuem, i continuem en direcció S, en suau pujada aprofitant senders oberts pel bestiar. Enllacem trams de sender amb altres sense traça, travessant els prats fins als peus d'un serrat sota el cim. Superem aquest obstacle amb una llaçada (esquerra-dreta) que ens situa als prats careners per on avancem, encara a S, fins arribar al cim de la Cometa (vèrtex bolcat). Retornem per la carena de la serra del Rei cap al nord, passem per lo Tossal i continuem per la serra d'Altars fins a trobar un vell remuntador per on baixem aprofitant el sender de manteniment, net de rocs per arribar fins al punt d'inici.
Jornades: 1 Distància: 8,42 km Desnivell acumulat (+i-): 1088 m Temps invertit: 2 h 47 min

Valls d'Àneu
Volta pels aiguamolls de la Guingueta d'Àneu per observar les aus aquàtiques, la vegetació de ribera i alguns búnkers de la línia P
Jornades: 1 Distància: 10,12 km Desnivell acumulat (+i-): 106 m Temps invertit: 3 h 10 min

Un dels cims menys visitats de la llista dels 100 cims. L'excursió combina prats de pastura, prats alpins poblats per isards, terrenys rocallosos, neu (fins a l'estiu) i frondosos boscos on hi sovintegen els cérvols i cabirols.
Jornades: 1 Distància: 15,6 km Desnivell acumulat (+i-): 2594 m Temps invertit: 6 h

Quan viatgem pel Pirineu en cotxe és fàcil pensar que tot s'acaba amb els pobles que atravessen les carreteres principals i que, més enllà, només hi ha boscos i roquissars. Ben al contari, al Ripollès, a la Cerdanya, a l'Alt Urgell, als Pallars, a l'Aran hi ha un munt de petits poblets, enfilats sobre les valls, que es resisteixen a morir pel despoblament.
Alguns d'aquests llogarrets són la porta d'accés a muntanyes igualment modestes però amb grans valors per conèixer. Aquest és el cas del Montcaubo o Lo Calbo, que pels dos noms el trobareu. Proposem una ascensió des del poblet de Dorve seguint el GR11. El sender arrenca a la plaça del poble (generosa font) i puja entre els camps abandonats de darrera el poble, un cop coronada la serra d'Escrita passem a l'obaga i seguim per un espectacular bosc fins que, en un collet, deixem el GR per dirigir-nos al NW, cap al cim que apareix al nostre davant. Retorn, pel mateix camí.
Jornades: 1 Distància: 9,41 km Desnivell acumulat (+i-): 1828 m Temps invertit: 4 h 10 min

Vallferrera
Excursió a dos turons arrodonits sobre el bosc de Virós, ple de rastres del passat metal·lúrgic de la Vall Ferrera. Els recorrem de ponent a llevant començant des del Refugi del Gall Fer amb marcat pendent per les pistes de raquetes de Virós fins a guanyar la carena, seguint per una curta cresta que ens obligarà a usar les mans (II) o rodejar-la per baix (esquerra) i enllaçar per l'ample llom herbós els dos cims. Retornem enrrere fins al coll que els separa on s'inicia un sender fitat que ens porta a la carretera de Ribaleres (pista per vehicles tot terreny) que ens durà fins a la pista de Virós i de tornada al refugi.
Jornades: 1 Distància: 12,65 km Desnivell acumulat (+i-): 1954 m Temps invertit: 6 h 15 min

Collegats
Sant Aventí

Ascensió a una talaia privilegiada sobre el congost de Collegats. Comencem a caminar des de la carretera de Montcortès a Peracalç i seguim pistes forestals i senders per a tallar alguna de les llaçades de les pistes fins al cim. 
Jornades: 1 Distància: 7 km Desnivell acumulat (+i-): 448 m Temps invertit: 1 h 56 min 

Pallars Jussà
Sant Gervàs i La Terreta
Pala del Teller
Excursió al punt culminant de la serra de Sant Gervàs des del nord (Adons) passant per una curiositat geològica, el Portús, un passadís natural que permet passar d'una banda a l'altre de la cinglera. Des del cim gaudirem d'amples perspectives des del Pedraforca al Moncayo.
Jornades: 1 Distància: 8,44 km Desnivell acumulat (+i-): 1204 m Temps invertit: 3 h 34 min


Pui de Lleràs 
El terme municipal de Tremp, el més extens de Catalunya, ha anat incorporant successivament els petits termes del seu entorn a mesura que aquests es despoblaven. A una hora i mitja en cotxe de Tremp hi ha Espluga de Serra, antic cap de municipi, arrapat als contraforts del Pui de Lleràs. Som a la Terreta. Des del Pui de Lleràs gaudirem de grans vistes sobre tota la Terreta, la conca de Tremp fins al Montsec, la serra de Sant Gervàs i al darrera, treient el nas, els cims més alts del Pirineu.
A l'anada o a la tornada, una parada a la Casa dels Voltors, a Torre de Tamúrcia ens permetrà conèixer una mica millor aquesta tan apartada del brogit de les grans ciutats.
Jornades: 1 Distància: 7,38 km Desnivell acumulat (+i-): 1330 m Temps invertit: 3 h 20 min

Vallfosca
Ascensió al Montsent (o Montseny) de Pallars des de l'aeri d'Estany Gento (només a l'estiu). Si useu aquest mitjà de transport informeu-vos bé dels horaris doncs el servei és discrecional i, si no teniu bitllet tancat a una hora determinada poden fer-vos esperar diverses hores fins que hi hagi prou clients. El terreny és de bon caminar i permet marcar la pròpia traça sempre que no es perdi de vista l'objectiu. A la pujada esquivem la calorada marcant amples llaçades per a no fatigar-nos en excès i busquem les zones més ventilades i, per tant, més fresques. A la baixada, per contra, seguim fites i baixem directament a la Coma Plana.
Jornades: 1 Distància: 9,35 km Desnivell acumulat (+i-): 1576 m Temps invertit: 4 h 33 minCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada