PIRINEU A EUSKALHERRIA

Recorregut circular al nord del Baztán seguint el sender PR-NA6. Des de la carretereta local NA-2655 entre Otsondo i Gorramendi (una talaia natural que ha estat la base d'antenes de radar i torres de comunicació).
El recorregut ens durà per fagedes folrades de molsa, falguerars impenetrables, casalots en runes i alguns encara actius, velles escoles rurals, mines mil·lenàries i restes megalítiques encara més antigues, búnquers de la línia P... 
El lloc, que no trobareu al vostre mapa de carreteres, passa a uns centenars de metres de la muga entre els estats i els excursionistes que trobareu poden venir d'una banda o l'altra sense trobar cap post fronterer.
Jornades: 1 Distància: 14,4 km Desnivell acumulat (+i-): 1252 m Temps invertit: 5 h 21 min

Des d'Erratzu, al Baztan, surt la carretera NA2600 que arriba al coll d'Izpegi on passa a ser la D949. En aquest punt de transició entre Baztan i Aldudes surt un sender carener que ens permetrà acostar-nos a una de les muntanyes més belles d'Euskalherria, l'Autza. A l'anada seguirem la muga, entre ovelles latxas i cavalls nans. A la tornada entrarem uns metres en territori administrativament francès per gaudir de la protecció solar que proporciona la fageda. A tocar del camí hi ha un cromlech, i no gaire lluny altres megalits que permeten afegir un al·licient més (si cal) a la sortida.
Jornades: 1 Distància: 9,1 km Desnivell acumulat (+i-): 1650 m Temps invertit: 4 h 18 min

Considerada una de les muntanyes més belles del pirineu basc [Revista Euskalherria, num. 1 desembre de 2003], aquest cim és una construcció cònica de fagedes, falgueres i prats de pastura coronada per un flam de roques amb castell incorporat (alguns parlen que d'origen medieval, altres de l'imperi romà).
És una muntanya clàssica pels excursionistes d'Euskaherria, tan concorreguda que us serà difícil trobar aparcament. Nosaltres hem desviat l'inici i final de la ressenya a La Place d'Itsasu fins a l'església del llogarret de Errobi, més solitari. El nostre camí d'anada va a buscar l'itinerari clàssic i torna per un camí més directe. Si aneu i torneu pel nostre camí de tornada us estalviareu ben bé 20 minuts però us perdreu el passeig per aquest bonic poblet d'Iparraldea. Si volteu per la zona no oblideu de visitar el pas de Roland, un vertiginós camí en un congost sobre La Nive obert, segons la tradició, per les peülles del cavall del nebot de Carlemany. Es pot recòrrer en cotxe... però compte amb no trobar-te trànsit de cara.
Jornades: 1 Distància: 11,7 km Desnivell acumulat (+i-): 1410 m Temps invertit: 3 h 30 min

Ascensió al cim que, històricament, s'ha considerat fronterer entre les corones d'Aragó, Navarra i Bearn i cim més alt d'Euskalherria. Actualment la triple frontera queda uns metres a l'est, en un cim secundari, 25 metres més baix, de manera que alguns autors actuals diferencien entre el Pico [2446 m] (frontera entre Aragó i Navarra) i la Mesa [2421 m] (frontera, també, amb França). 
Amb boira densa a l'entorn no es veien pas les fronteres (de fet, mai no es veuen) de manera que ens vam limitar al cim principal.
Jornades: 1 Distància: 17,8 km Desnivell acumulat (+i-): 2588 m Temps invertit: 6 h 23 min

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada