SANT LLORENÇ i L'OBAC

La Serra de l'Obac havia estat una zona amb molta activitat humana: pagesos, pastors, carboners, traginers, hostalers, bandolers, soldats... van deixar-nos traces de la seva activitat que podem conèixer seguint les seves passes. Malauradament, els gestors del Parc consideren que ja n'hi ha prou amb els camins que ells mateixos han marcat i esborren les fites dels altres senders per fer que es perdin. Per evitar la pèrdua d'aquest patrimoni ens porposem recòrrer una i altra vegada Sant Llorenç i la Serra de l'Obac deixant-vos notícia d'aquells vells camins i algunes de les seves històries. Ajudeu-nos a mantenir els vells camins, caminant-hi. 
Per preparar les nostres excursions i documentar el relat que en fem usem diverses obres en paper, que trobareu citades quan correspongui, i les webs Trail Sant Llorenç i Sant Llorenç del Munt, gràcies als seus autors.

SANT LLORENÇ
Ascensió a la Mola des de Can Robert per la canal de l'Abella i tornada per Can Pobla. Caminada circular marcada amb (comptadíssimes) fites de sender local, verd/blanc. El tram coincident amb el camí dels monjos dominen les marques groc/blanc del sender PR-C31. La canal de l'Abella, tot i ser un camí molt popular no és, ni de bon troç, tan concorregut com el camí dels monjos o el de Can Pobla per la qual cosa l'ascensió podrem fer-la al nostre ritme. 
Jornades: 1 Distància: 6,6 km Desnivell acumulat (+i-): 934 m Temps invertit: 3 h

Recorregut circular basat en l'itinerari 16 de l'obra "Camins i fonts del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac" publicat per la Diputació de Barcelona.
Jornades: 1 Distància: 8,4 km Desnivell acumulat (+i-): 968 m Temps invertit: 3 h

Sót de la Bóta, Coll Prunera i Carena del Roure de Palau
Recorregut circular basat en l'itinerari 15 de l'obra "Camins i fonts del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac" publicat per la Diputació de Barcelona. Gairebé tot el trajecte és per dins del bosc però no hi ha cap font de manera que podeu fer-lo en qualsevol època de l'any però sempre duent prou aigua.
Jornades: 1 Distància: 8,1 km Desnivell acumulat (+i-): 694 m Temps invertit: 2 h 25 min

Santa Agnès, Els Òbits i Casetes de Bofí
Caminada per la muntanya de Sant Llorenç passant per tres baumes obrades que recorden temps passats: Santa Agnès (citat en ocasions com ermita i en altres llocs com a monestir) en un lateral de la canal homònima. Els Òbits, probablement la bauma obrada més visitada del parc i les casetes del Bofí una bauma amagada sota el sender que baixa des dels Òbits a Rocamur.
Jornades: 1 Distància: 10,7 km Desnivell acumulat (+i-): 1264 m Temps invertit: 4 h 38 min


Coll d'Estenalles, Font de la Guineu, Cova Simanya i Montcau
Entretinguda excursió a l'entorn del Montcau. La vam fer amb les filles petites (5 anys) i, ara sense elles, hi hem tornat. El sender té trams aeris, evitar si es té vertígen, persones no habituades a trajectes de muntanya i els dies plujosos o molt frets que el terreny pugui ser relliscós.
Jornades: 1 Distància: 7 km Desnivell acumulat (+i-): 996 m Temps invertit: 3 h 15 min

Tap, Faig i Roca Encavalcada
Arrencant d'un petit aparcament a la carretera de coll d'Estenalles, poc després del km 13. Pujarem pel sot de les Teixoneres on trobarem l'únic faig (Fagus sylvatica) de la serra. Tot seguit coronem la carena per baixar per l'altra banda per a acostar-nos a dos miradors, l'un davant la Morella, l'altra a la Roca Encavalcada, una curiositat natural digne de veure. Retornem al punt d'orígen pel torrent del Cellerot.
Jornades: 1 Distància: 6,1 km Desnivell acumulat (+i-): 662 m Temps invertit: 2 h 

Roca Encavalcada
Excursió des del coll d'Eres i la canal del Llor pel camí inferior de les Fogueroses per anar a buscar la Roca Encavalcada, una de les formacions més capricioses de la serra amb un gran bloc en equilibri entre dues agulles a una alçada. Des del camí (870 m) fins al mirador davant de la roca (927 m) tenim 57 m metres de desnivell que superarem, en bona mesura, per la canal que separa aquest castellot de la paret de la serra. És un terreny poc transitat i feréstec per la qual cosa alguns punts poden estar relliscosos. Cal anar amb cura en algun tram de camí més exposat. Una corda, unes cintes i uns mosquetons poden servir-nos d'ajuda per a donar-nos un plus de seguretat en cas necessari.
Jornades: 1 Distància: 6,1 km Desnivell acumulat (+i-): 692 m Temps invertit: 3h

Volta a Rocamur
Basada en l'excursió n. 22 del llibre "Camins i fonts del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac" recorre el bosc més feréstec de la Vall d'Horta salvat per poc del greu incendi del 2003 rodejant la roca coneguda com la Màquina de Tren. Tot i que el recorregut passa per corriols a penes transitables sempre trobem fites de pedra o marques de pintura que ens confirmen el camí.
Jornades: 1 Distància: 6 km Desnivell acumulat (+i-): 564 m Temps invertit: 2 h 12 min

Complet recorregut pel sector NE de Sant Llorenç. Inclou diverses talaies sobre la zona i un terreny sempre canviant. Evitar els dies plujosos o amb fred intens doncs el flanqueig del Montcau (primera part de la ruta) pot ser perillós amb la roca mullada i/o gelada. 
Jornades: 1 Distància: 15 km Desnivell acumulat (+i-): 1744 m Temps invertit: 5 h 30 min

Els Emprius i Roca Sareny
Itinerari molt semblant a l'anterior. Evita el pas pel castell de Pera i l'assegura en el tram més perdedor pujant a Coll d'Eres pel GR5. Amb glaç, alguns trams aeris als peus del Montcau poden ser perillosos. 
Jornades: 1 Distància: 15,45 km Desnivell acumulat (+i-): 1574 m Temps invertit: 5 h 20 min

La muntanya de Sant Llorenç amaga una xarxa de camins. Camins rals, que comuniquen masos i pobles i camins forestals per l'explotació del bosc. Segons algunes fonts, la muntanya es va vendre al 1900, sense la fusta. Llevat comptades excepcions tots els arbres que veieu ara són posteriors a aquella data i arreu hi ha rastres dels camins i carboneres d'aquella explotació del bosc. A la banda de llevant hi ha dos camins "paral·lels" que ressegueixen la muntanya, el camí dels Maringes, a l'entorn dels 700 m d'alçada, i el de la Senyora, a l'entorn dels 800 m. Un i altre van pujant i baixant per salvar els diferents accidents. Iniciem el camí al camí dels monjos, en els darrers carrers urbanitzats de Matadepera. Al peu de la Roca de les Onze Hores prenem el camí a la dreta cap al Gurugú, passem al peu de la Codoleda i seguim en direcció nord cap al Mal Pas de la Castellassa on prenem el sender qua baixa per la Canal Gentil fins a trobar el Camí dels Meringes. Voregem la roca de la Cova Roja, ens arribem a la Castellassa de Dalmau i continuem cap a la font de Neda, seguim el perfil de la muntanya fins a la canal freda per on pugem fins a trobar, a la nostra dreta, el camí de la Senyora que seguim en direcció sud fin desembocar al camí dels monjos per on retornem al punt d'inici.
Jornades: 1 Distància: 9,1 km Desnivell acumulat (+i-): 1964 m Temps invertit: 4 h 32 min


L'OBAC
Excursió molt completa i variada per la serra de l'Obac. Els camins d'anada i tornada no coincideixen de manera que, tot i que sigui un anar i tornar a Mura és una autèntica ruta circular per paisatges ben diferenciats: carenes rocalloses a l'anada i frondosos alzinars a la tornada. Molt interessant la visita a l'Hospital de Sang, parada a un poble de postal i ascensió al Pujol de la Mata, un turonet encinglerat amb ajuda d'unes grapes.
Jornades: 1 Distància: 17,1 km Desnivell acumulat (+i-): 1742 m Temps invertit: 5 h 8 min

Excursió similar a l'anterior però amb diverses variants: el trajecte és més directe a Mura.
Jornades: 1 Distància: 16,7 km Desnivell acumulat (+i-): 1598 m Temps invertit: 4 h 50 min

Mura pel torrent de Fontfreda
Itinerari entre l'alzina del Sal·lari i Mura per camins poc transitats i sovint sense fites ni cap indicador, anada i tornada seguint la vall del torrent de la Fontfreda. En el camí d'anada seguim el torrent, remuntem pel torrent del Roure Parrac i arribem al Pujol de la Mata des d'on baixem a Mura. En el camí de tornada ens decantem pel marge esquerra (W) de la vall. 
Tots els camins usats estan a la nostra cartografia i estan fitats però no sempre són ben evidents, la manca de senyalització, el poc ús per excursionistes, el creixement de marfulls, arboços i boixos, i l'acció dels senglars remenant el terreny obliguen a anar molt atents per no perdre el camí.
Jornades: 1 Distància: 14,4 km Desnivell acumulat (+i-): 1809 m Temps invertit: 5 h 50 min

Volta pel cor de l'Obac seguint camins poc transitats. Origen i final al revolt de la Capella, molt menys popular que l'Alzina del Sal·lari o Coll d'Estenalles però amb bon aparcament i una aproximació molt directa a la serra. Accedim a la vall de la Fontfreda pel coll de Garganta i baixem seguint un sender suspès sobre la riba dreta. El sender transita gairebé sempre dins el bosc però ofereix miradors ocasionals per a gaudir del paisatge. Creuem el torrent per un gual habitualment sec i remuntem per un torrent tributari, el del roure del Parrac, que deixem per enfilar-nos a la Carena de Muronell que forma la riba dreta de Fontfreda. Seguint aquesta carena retornem al GR5 i tornem al punt d'origen per un sender força directe.
Tot i que sempre sobre senders cartografiats i fitats (sense excessos) en més d'un moment us sentireu perduts en mig del bosc.
Jornades: 1 Distància: 7,4 km Desnivell acumulat (+i-): 984 m Temps invertit: 3 h 22 min

Petita excursió per l'Obac que ens permet conèixer dos elements de la seva història: l'hospital de sang que existí entre les seves penyes en temps de guerres carlines i les baumes habitades.
Jornades: 1 Distància: 7,3 km Desnivell acumulat (+i-): 809 m Temps invertit: 2 h 23 min


A Sant Llorenç i a l’Obac hi ha desenes de baumes obrades (esplugues) en estat se conservació molt variat però només una es coneix amb el nom genèric, l’Espluga. És entre la carena de la Fosca i la del camírral i diversos topò ims propers en fan referència: turó de l’Espluga, torrent de l’Espluga, carena de l’Espluga… Tot i estar apartada dels camins més transitats s’hi pot arribar sense problemes des de diferents llocs per senders prou fresats.
Jornades: 1 Distància: 14,2 km Desnivell acumulat (+i-): 1316 m Temps invertit: 3 h 43 min

A la capçalera de la Riera de Matarodona hi ha un munt de racons amagats només a l’abast dels iniciats en aquestes muntanyes, amb alçades inferiors a les carenes principals de l’Obac no són visibles fins que no has superat algun obstacle previ. Aquest és el cas del Turó del Malpas al que arribarem des de Coll d’Estenalles, mínim desnivell, mínim recorregut, per evitar els rigors de l’estiu.
Jornades: 1 Distància: 12,4 km Desnivell acumulat (+i-): 898 m Temps invertit: 3 h 17 min

Ni l'Espluga és la única balma obrada ni Malpàs la única penya encinglerada. Una mica més al nord, sobre el camí de Matarrodona a Mura hi ha el corral de Puig Andreu, a l'ombra del penyal homònim i, uns metres més enllà el Puigbó que visitem amb origen i final a coll d'Estenalles.
Jornades: 1 Distància: 11,1 km Desnivell acumulat (+i-): 886 m Temps invertit: 2 h 56 min

Fa 150 anys aquesta era la principal via de comunicació entre Barcelona i Manresa. Traginers, comerciants i viatgers diversos l'usaven a diari. Avui, en molts trams, és un simple sender al bosc. Els trams més feréstecs van servir de territori de cacera i d'amagatall per bandolers mítics com Pere Rocaguinarda (el "Perot lo Lladre" del carrer de Barcelona) o en Capablanca. Ara podem conèixer aquest camí en còmodes terminis de caminada dominical. Us en proposem alguns sectors.
Jornades: 1 Distància: 8,8 km Desnivell acumulat (+i-): 736 m Temps invertit: 3 h
Jornades: 1 Distància: 14,12 km Desnivell acumulat (+i-): 1114 m Temps invertit: 3 h 10 min
Jornades: 1 Distància: 12,9 km Desnivell acumulat (+i-): 938 m Temps invertit: 3 h 45 min
Ascensió a aquest emblemàtic cim en forma de cúpula des del Camí Ral.
Jornades: 1 Distància: 10,7 km Desnivell acumulat (+i-): 956 m Temps invertit: 2 h 27 min

Roca Salvatge
Des del Coll de l'Obac (centre d'informació del parc) dues excursions circulars fins aquesta penya, modesta en alçada (777 m al seu punt més alt) però vertiginosa com poques en aquesta zona doncs la seva aresta té, a banda i banda una profunda cinglera de quasi 200 m sobre el torrent de la Saiola. 
Jornades: 1 Distància: 10,2 km Desnivell acumulat (+i-): 1048 m Temps invertit: 3 h 5 min

Cau del Solitari, Cova de Capablanca i Roca Salvatge
Jornades: 1 Distància: 9,2 km Desnivell acumulat (+i-): 1194 m Temps invertit: 3 h 9 min

Excursió circular descobrint un grapat de fonts i altres productes de l'acció de l'aigua sobre la roca de l'Obac. Inclou una surgència espectacular quan té aigua (els caus del Guitard) i una xarxa de petites cavitats en un cingle (Les Foradades).
Jornades: 1 Distància: 13 km Desnivell acumulat (+i-): 1132 m Temps invertit: 4 h 15 min

Entretingut recorregut pels cingles i rieres del terme de Vacarisses. Passa per diferents rieres, salts d'aigua (a vegades salt si però aigua, poca); masos, uns arrunats altre encara habitats; una torre de guaita medieval i aquí i allà, traces de l'antic subministrament d'aigua al municipi. Des de la carena, passat el coll de Montse, la Roquera, gaudirem de grans vistes cap a la carena del camirral del Daví, Castellsapera i la carena del Pou de Glaç. Des del cingle Gros, des de la Torrota i des de diversos altres punts del recorregut, magnífiques vistes cap a Montserrat.
 Jornades: 1 Distància: 13 km Desnivell acumulat (+i-): 1056 m Temps invertit: 4 h 14 min

Al juliol de 2022 les valls del Flequer, riera de Mura, Santa Creu i Vallhonesta van cremar en un incendi. Ja al 1985 la mateixa zona havia cremat permetent la recuperació d'algunes de les tines amagades pel boscam. Tot i que el bosc trigarà un anys en refer-se, ara, com llavors, l'acció del foc no ha malmès les tines i ha deixat a la vista l'estructura en terrasses d'aquests terrenys, temps ença coberts de vinya. Quatre opcions per a conèixer aquest patrimoni rural de pedra seca als límits del parc.
Rieres de Rocafort i del Flequer. Recorregut complet per dues valls amb inici i final a Rocafort
Jornades: 1 Distància: 13,6 km Desnivell acumulat (+i-): 822 m Temps invertit: 4 h 45 min
Flequer. Jornades: 1 Distància: 6,3 km Desnivell acumulat (+i-): 246 m Temps invertit: 1 h 50 min.
Flequer i Balmes RogesJornades: 1 Distància: 10,8 km Desnivell acumulat (+i-): 834 m Temps invertit: 3 h 15 min.
Riera de Mura. Jornades: 1 Distància: 10,5 km Desnivell acumulat (+i-): 502 m Temps invertit: 3 h 50 min.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada