23/3/19

Torreta del Montsià

Torreta del Montsià
Fa uns anys ja varem intentar ascendir a aquest cim, seguint la ressenya de Toni Planas, des del Cocó de Jordi. Passada la Foradada el vent de mestral habitual a la zona es va reforçar fins al punt de fer-nos difícil mantenir l’equlibri en un sender tan estret i pedregós. Al final, ja a la vista del Mas del Comú, el retard acumulat ens va decidir a girar cua.

Aquest cop vam optar per iniciar la marxa més al sud. Vam deixar el cotxe a l’aparcament senyalitzat que hi ha a l’àrea d’interpretació del barranc del Comú.

Per arribar a aquest punt cal prendre el camí asfaltat que neix del punt quilomètric 1,6 de la carretera TP-3318 entre Alcanar i Ulldecona o des del camí de la bassa del Montsià, que arrenca d’una rotonda a la variant d’Ulldecona de la carretera T-331 al NE de la població. Els dos camins conflueixen a llevant de l’autopista AP-7, seguim en sentit NE i, després a N, ja sobre terra. Passarem un indicador d’aparcament i de “camí de la Torreta” i un quilòmetre més enllà un trencall a la dreta cap a un nou aparcament, a un centenar de metres, on iniciarem la caminada. 
Sortim de l’aparcament [0 min; 269 m] pel mateix camí on hem arribat, en suau pujada directa a la serralada.
Passem una barraca 
[6 min; 317 m]  i continuem a munt (marca VF, en verd) som al camí del barranc del Pare Pasqual (en alguns mapes, Pedro Pascual). El camí puja de forma sostinguda entre una brolla de garrics i margallons a buscar el barranc i després seguint-lo fins a un ressalt de roca amb una bauma [42 min; 518 m] Cova del Pare Pascual on arrenca l'anunciada via ferrada. Seguim endavant fins a una cruïlla: a l'esquerra: Mas del Comú, a la dreta: Mas de Rosalea (algú ha desplaçat l’indicador d’aquesta cruïlla un centenar de metres.
Prenem la branca sud (dreta). Passem per sobre la bauma (cruïlla amb la via ferrada) i seguim per un sender ben marcat que planeja per damunt del cingle en sentit S i, més tard, W. En arribar a la carena que baixa de la Mola Cima el sender gira clarament al sud i puja decididament a trobar el 
camí [1h 16 min; 660 m] que haviem vist anunciat a la pista, quan buscavem l'aparcament.
Som al damunt del darrer ressalt de roca que seguirem pel marge, cap al NE, sobre un rascler que ens durà directament al cim de la Torreta del Montsià [1h 33 min; 762 m] (vèrtex geodèsic i dues barraques que l’exèrcit va abandonar). Magnífiques vistes, a ponent, sobre la vall d’Ulldecona, serra de Godall i el Port i, a llevant, sobre Sant Carles, la badia dels Alfacs i la Punta de la Banya.

Per baixar seguirem la carena en sentit nord (marques de pintura verda i fites de pedra) cap al 
coll de la Font del Teix [1h 50 min; 697 m] on ens decantem a ponent (esquerra) per seguir una bauma (filat arrunat) i seguir en suau baixada cap al Mas del Comú, sempre a la vista. Ja abans d’arribar al Mas trobarem les fites del GR-92 que prendrem a l'esquerra (S) per tornar al punt d’inici.
Un cop al Mas del Comú [2h 15 min; 536 m], però, paga la pena fer un alt per acostar-se a veure la font, bona mostra dels esforços per aprofitar cada gota d’aigua en un terreny tan aspre. Trobareu la font prenent un corriol descendent just al peu 
del vèrtex nord de la casa.

La font [2h 21min; 506m], seca quan vam passar, desaigua en un seguit de piles excavades en roca i que acaben en una bassa i safareig. Tornem al Mas del Comú i anem a buscar el GR-92 (sobre l'antic Lligallo Reial) que seguirem en sentit sud bo i gaudint de les espectaculars formacions de roca modelada per l’aigua del barranc de la Marcelina.

El camí, sense pèrdua i ben senyalitzat, ens portarà à fins al fons del barranc, que creuarem per desembocar a la pista que, en uns tres-cents metres, ens durà a l’aparcament on hem iniciat la ruta [3h 8 min; 269 m]Temps efectiu: 2h 35min. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada