17/1/21

Costabona, Roc Colom i Concròs

Concròs és un petit circ glacial situat a mig camí entre el Coll de Mantet i el Costabona. Partint des de la Collada Fonda pujarem al cim del Costabona, enllaçarem amb la Roca Colom per Coll de Pal, seguirem al Coll de Callau per a baixar al circ de Concròs i, seguint el torrent homònim, anar a trobar una pista forestal que, pràcticament plana, retorna al punt inicial. TRACK

Arribem a la collada fonda des d'Espinavell. La pista, apte per vehicles, comunica aquest petit poble amb Setcases. Al coll hi ha espai per aparcar miitja dotzena de vehicles però a l'estiu és fàcil que s'acumulin molts més aprofitant els marges de la pista a banda i banda del coll. A l'hivern no us aventureu sense cadenes i/o pneumàtics d'hivern, menjar i material d'abric, no serieu els primers que es queden al seu cotxe, bloquejats per la neu i el gel per un excès de confiança.

Sortim de la Collada Fonda [1903 m] en direcció N seguint el GRT 77-78, sender d'enllaç que vés des del GR11. Pugem en paral·lel, a l'esquerra, d'un filat per bestiar apartant-se transitòriament per salvar la Roca Blanca dels Soms i arribar al seu enllaç amb el GR11.6 [2095 m; 25 min]. Seguim pujant a l'esquerra seguint les fites vermell/blanc. Passem per la font de Fra Joan [2198 m; 45 min] on deixem, a l'esquerra, el sender que mena al refugi lliure Costabona per enfilar-nos a un collet des del qual ja tenim a la vista el Coll de Pal que assolirem tot seguit [2314 m; 1h 08 min]. En aquest lloc trobarem múltiples cartells indicadors, marques de pintura, la muga 513 i encara un lletgíssim conjunt de tubs de plàstic que ens recorden que per allà passa el meridià de Barcelona. Uns metres enllà hi ha un bloc de granit esculpit amb un rellotge de sol i un missatge conmemoratiu que ens recorda que per allà passa el meridià de Paris. Els del nord diuen el mateix que els del sud, però amb més gust.

Des del coll de Pal continuem a l'E buscant sobre el trencadís de roca una línia ascencent cap al cim. Hi ha algunes marques de pintura que es completen amb les fites de pedra del sender que ens arriba des del nord, A mesura que el sender guanya pendent el sender és més visible i aviat ens deixa en un arrodonit precim darrera el qual arribem al Costabona [2465 m; 1h 31 min].

El Costabona (cercle de creus i taula d'orientació) és una magnífica talaia sobre les muntanyes de les capçaleres del Ter i la Tec, la portella i esquerdes de Rojà, pla Guillem....i el Canigó.

Retornem a Coll de Pal seguint les fites de la banda francesa per passar així pel monument del meridià, i enllacem de nou amb el GR11.6 per on seguim la carena en direcció W-NW i descrivint un ample arc sobre les fonts de la Tec aribant a la Roca Colom [2506 m; 2h 34 min]

als nostres peus descobrim una profunda clotada: Concròs.

Deixem el cim en direcció NW encara sobre el GR 11.6. El camí baixa primer prou separat pel marge al que s'acosta progressiment a la nostra esquerra mentre que, a la dreta, s'ens acosta un sender ben marcat és l'Alta Ruta Pirinenca que vé des del Canigó per Rojà, una branca del qual ens permetria tornar a Coll de Pal evitant l'aresta. Bona escapada si se'ns torça el temps.

Els camins es troben ben bé sobre el marge, a la Portella del Callau [2384 m; 2h 47 min]. Aquí haurem de triar el punt per baixar. Si compareu diferents tracks veureu que cadascú ha buscat el seu propi camí, tot depén de l'estat del terreny. Nosaltres vam baixar des del propi coll desviant-nos al marge esquerra, entre roques i brugueroles, per evitar l'impacte erosiu a la canal sorrenca.  

Els estanyols de Concròs  [2250 m; 3h 5 min] no són permanents, a l'estiu caminarem pel fons de les petites cubetes seguint el torrent que, passada la Font de Concròs, ja és permanent. Continuem en direcció sud, pel marge esquerra del torrent seguint marques de pintura vermella fins que [1861 m; 4h] arribem a una cruïlla. Aquest punt és una mica perdedor doncs el nostre sender continua en diferents branques marcades amb pintura blava i velles marques blac/grogues de PR que hem de seguir cap a l'esquerra (E) remuntant dins del 

bosc fins enllaçar amb la pista de la Balmeta [1937 m; 4h 16 min] per on seguirem fins a la Collada de la Balmeta (refugi forestal) [1971 m; 4h 58 min], baixar fins a la carretera de Setcases i remuntar per ella de tornada a la Collada Fonda [1907 m; 5h 24 min].


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada