TERRES DE L'EBRE

Per altres opcions d'activitats a la zona, consulteu els nostres posts:
El Port i Pàndols (1)Santa Bàrbara, Gúbies del Parrissal i Puig Cavaller
El Port i Pàndols (2)Punta de l'Aigua, Tossal d'Engrilló, Via Verda
El Port (3)Moleta d'Alfara, Coscollosa, Roques de Benet i l'Espina

CARDÓ
Cim a les muntanyes de Cardó, a sobre de Rasquera, amb diverses sorpreses: ermites encinglerades, un alzinar exuberant i execel·lents panoràmiques sobre el Delta de l'Ebre.
Jornades: 1 Distància: 5,5 km Desnivell acumulat (+i-): 888 m Temps invertit: 2 h

Coll de Pins - Mirador de Lister
Una altra excursió per la serra de Cardó, més curta i a un cim més modest que la Creu de Santos però amb l'al·licient de ser un escenari de la Batalla de l'Ebre. Hem iniciat i acabat l'excursió a l'ermita de Sant Domingo a la que s'accedeix per una pista encimentada que arrenca del centre de Rasquera (lloc per aparcar i taules de pic-nic).
Jornades: 1 Distància: 3,7 km Desnivell acumulat (+i-): 506 m Temps invertit: 1h 20 min

LLABERIA, DEDALTS, TIVISSA
Cabrafiga
Acensió al Cabrafiga, una privilegiada talaia entre les serres de Llaberia i Vandellós amb origen i final al bonic poble de Pratdip. Des del cim es gaudeix de magnífiques vistes sobre la plana del Baix Camp i el litoral, des de l'Hospitalet de l'Infant al Cap de Salou.
Jornades: 1 Distància: 8,8 km Desnivell acumulat (+i-): 1014 m Temps invertit: 3 h 40 min

Molló Puntaire pel barranc de Llèria 
Sorprenent excursió en un terreny aspre i turmentat pel vent que evitarem fer al pic de l'estiu. Deixem el cotxe al costat de l'estació de servei de Vandellós de l'autopista AP-7 i seguim per ample pista cap al sud, passem a prop del castell de Coll Balaguer i arribem a la vista de les nuclears de Vandellós fins davallar, sota un viaducte, al barranc de Llèria, senyalitzat, on comença pròpiament l'excursió. Remuntarem aquesta vall. L'aparent sequetat anirà deixant pas a zones frondoses i, fins i tot, humides. Al fons de la vall el camí remunta, ja com una pista, que abandonarem després d'una gran roca foradada per a prendre un corriol a la dreta, senyalitzat i en forta pujada, cap a Navaés (mas enrunat i font). Des de la font, seguim el sender cap al sudest, en pujada per una rocalla molt erosionada que ens demanarà atenció i alguna mà. Desemboquem en una clotada aixecada, plena de monòlits de roca, descartem el camí principal (E) amb marques de PR, que evita el cim, i seguim enfront (N) per un corriol que s'enfila decididament al cim. Baixem de l'altra banda (E) i anem derivant a la dreta (S) per trobar el PR que haviem abandonat. Quan el trobem, el seguim sobre el llom de la Mola del Grèvol i avall per Aigualcoll, en forta baixada fins una pista (Font de l'Aigualcoll i inici de la Ferrada). Seguint la pista cap al NE arribarem al lloc on haviem deixat el cotxe.
Jornades: 1 Distància: 17 km Desnivell acumulat (+i-): 1688 m Temps invertit: 5 h

Al costat de la zona esportiva de Tivissa arrenca un sender que ens duu al Grau de la Llena i al collet de Tormos on prernem una àmplia pista (Camí de la Llena) que deixarem en arribar al coll per un sender senyalitzat a mà dreta. El sender guanya alçada ràpidament i ens duu sense perdua al cim de la Tossa. Per Tornar, seguim la carena cap a ponent, ben aviat trobarem un sender ben mantingut que ens deixa al coll de Montenegret (impressionant treball en pedra seca) on prendrem la pista cap al santuari de Sant Blai (font) i el GR 7 que en constant descens ens durà de tornada a Tivissa
Jornades: 1 Distància: 7,1 km Desnivell acumulat (+i-): 928 m Temps invertit: 2 h 52 min


MONTSIÀ
La Torreta del Montsià
Ascensió al punt culminant de la serra del Montsià des de la pista que porta a la serra des d'Ulldecona.
Jornades: 1 Distància: 8,1 km Desnivell acumulat (+i-): 1052 m Temps invertit: 3h 20 min. Cal dur aigua

La Torreta del Montsià
La Torreta i la carena del Montsià fins a la Foradadada pel barranc de Solito (La Mundana i Coco de Jordi). Del bosc més fresc al rascler més inhòspit. 
Jornades: 1 Distància: 17,17 km Desnivell acumulat (+i-): 1652 m Temps invertit: 5h. Cal dur aigua


SERRA DE PÀNDOLS
Puig Cavaller
Senzilla excursió a la serra de Pàndols des de Gandesa, amb grans vistes cap al Port i la vall del riu Canaleta. Hi ha un pas exposat, al baixar del cim, equipat amb passamà.
Jornades: 1 Distància: 6,8 km Desnivell acumulat (+i-): 490 m Temps invertit: 2 h 13 min


SERRA DE CAVALLS
La Serra de Cavalls va ser escenari de la batalla de l'Ebre i a la seva estreta carena són ben visibles les trinxeres i posts d'artilleria. Arrencant d'una cruïlla de camins forestals al peu de la torre d'Almucatén (Benissanet) prenem una pista ascendent que ben aviat enllaça amb el GR 171 fins arribar ben a prop de la carena. Pugem els darrers metres per un estret corriol entre garrics (pantalons llargs recomanables). Després de gaudir de les vistes des del cim, i tornar avall pel sender, continuem uns metres per la pista (O) fins un tallafocs en un collet on prenem un sender que baixa decidit, primer pel bosc i després entre oliverars per retornar-nos al punt d'inici.
Jornades: 1 Distància: 7,6 km Desnivell acumulat (+i-): 799 m Temps invertit: 2 h 07 min


EL PORT
Muntanya de Santa Bàrbara 
Ascensió a Santa Bàrbara, piràmide de conglomerat que s'aixeca entre el poble d'Horta de Sant Joan i la vall del Canaleta. El camí puja com un tirabuixó a l'entorn de la muntaya des del monestir de Sant Salvador (aparcament) fins al cim, a la seva vertical. El cim és doble, a la primera punta s'hi accedeix pel sender carener, per arribar a la segona cal salvar un estret llom molt aeri. Quan hem passat amb infants els hem assegurat amb arnès i mosquetó unit a una línia de vida provisional (corda de 30 m).
Jornades: 1 Distància: - km Desnivell acumulat (+i-): 500 m Temps invertit: 1,5 h. Evitar els dies de boira.

La Moleta d'Alfara i la Coscollosa                                        Track
La ressenya citada es força completa i els punts claus del recorregut estan molt ben senyalizats. El pas per la Moleta (si mes no per la seva base) és el millor camí per anar a la Coscollosa tot i que algun punt sembla factible anar a una sense passar per l'altre. No ho sembla però de cim a cim hi ha només vint minuts. Paga la pena fer el doblet.
Jornades: 1 Distància: 8,6 km Desnivell acumulat (+i-): 1486 m Temps invertit: 3 h. Evitar el pic de l'estiu.

Roques de Benet                                                                    Track
Curta caminada que ens porta al capdamunt de les penyes més fotografiades del Port aprofitant una canal inversemblant. El sender que duu des de la pista a la canal arrenca al poc d'una marcada corba a l'esquerra i està senyalitzat. Malfieu-vos de corriols que us puguin temptar abans. 
Vam completar la jornada amb la travessa dels estrets (anar i tornar seguint el riu) des del monument al guarda forestal.
Jornades: 1 Distància: 6,5 km Desnivell acumulat (+i-): 1052 m Temps invertit: 2:30 h. Qualsevol època de l'any

L'Espina pel Carrer Ample                                               
La pujada pel carrer Ample és molt interessant pels continus canvis de paisatge de la llera del torrent. A la part baixa, tot i que sembli sec, podem sentir la frescor i fins i tot el soroll de l'aigua que corre pel subsòl. La part alta, amb les roques tan clares pot esdevenir un forn en dies calurosos.
Jornades: 1 Distància: 17,6 km Desnivell acumulat (+i-): 1796 m Temps invertit: 5 h 8 min. Evitar els dies calurosos o de pluja.

Aquestes muntanyes estan clivellades per incomptables barrancs que els rierols han tallat al llarg de segles. Probablement el del riu Matarranya és un dels més interessants. És una excursió per a passar més hores que les de la simple caminada.
L'excursió comença al paratge del Parrissal, a uns 6,5 km al sud de Beseit. Allà podrem deixar el cotxe. El camí remunta el riu, ara per sender al marge, ara per la llera seca, ara sobre palanques de fusta fixades a les parets del congost.
Només començar, primer regal pels sentits, una bauma amb pintures prehistòriques, però el premi gros és al final del cami on el riu queda literalment encaixonat entre altes parets vertical. Aquí hi havia hagut palanques que alguna riuada (diuen que l'any 2004) va arrencar. Si voleu anar més enllà el camí continua per la riba (hidrològica) dreta salvant el congost per un sender costerut i en diferents punts equipat amb grapes i cable de vida (pas del Romeret) marcat amb les estrelles blaves dels estels del sud. 
Les distàncies i alçades de les ressenyes que hem trobat poden diferir força. Cal tenir en compte dues qüestions. D'una banda els límits dels tracks, moltes ressenyes inclouen el tram de pista des de Beseit que us recomanem feu en cotxe, altres inclouen el pas del Romeret fins més enllà de les Gúbies. De l'altra banda, encaixonats en un estret congost no és rar que els GPS donin posicions errònies per ecos a les roques amb la qual cosa ràpidament incrementem el desnivell mesurat. Nosaltres hem comptat la diferència entre la cota mínima i màxima, com la majoria de l'itinerari és a ran d'aigua no estarem massa lluny del desnivell real.
Jornades: 1 Distància: 7,4 km Desnivell acumulat (+i-): 364 m Temps invertit: 3 h. Evitar èpoques de pluja pel risc de crescudes.

Dos magnífics cims, amb immillorables vistes, que es poden enllaçar en una ruta circular amb origen i final a Paüls. Nosaltres vam girar en sentit invers a la ressenya que us hem enllaçat com podeu comprovar al següent track.
Deixem el cotxe a Paüls i ens dirigim cap al cementiri on prenem el GR171 en direcció nord. Caminem entre boscos o horts fins a trobar la canal. L'ascens, primer amable, va endurint-se a mesura que remuntem el torrent sec. A les tarteres que deixem a l'altra banda de la canal ho sovintegen les cabres, observeu-les mentre recupereu l'alè. Quan ja sembla que hem abandonat definitivament la vegetació arribem al coll de la Gilaberta, de sorprenent verdura. Girem a l'esquerra un un senderó entre el bosc ens durà, ara si, al domini de la roca on, seguint les fites, arribarem al cim. Des del cim podreu identificar fàcilment El Caro (SE), les Roques de Benet (NE) i el Tossal d'Engrilló (NW) proper objectiu. Retornem al coll de la Gilaberta pel mateix corriol que ens havia dut al cim i seguim el PR en direcció nord. Aviat entrarem al Montsagre d'Horta, aquí deixem el camí senyalitzat, que ens duria al Montsagre de Paüls, i ens anem a buscar la pista que ve de la Refoia, a cops per la pista, a cops tallant llaçades guanyem el Tossal d'Engriló. 
Després de gaudir de les vistes sobre Horta de Sant Joan i la vall del Canaleta fem camí a l'Est per a guanyar de nou la pista un troç més avall i seguim per ella fins a la Bassa de la Refoia, al Coll Roig. Al marge de la bassa retrobem el GR171 que ens havia acompanyat en els primers metres de camí.
Seguint el sender, passarem per la font del Montsagre de Paüls, les fonts de la Tormossal en una gran bauma per a desembocar al pla per on, vorejant entre masos, arribarem a Paüls.
Jornades: 1 Distància: 13,6 km Desnivell acumulat (+i-): 2074 m Temps invertit: 7 h. Evitar el pic de l'estiu.

Salt de la Portellada
A prop de La Freixeda (visita obligada), hi ha el poblet de La Portellada on hi destaca pel seu atractiu el paratge conegut com El Salt. El riu Tastavins ha esculpit durant segles una gruixuda llosa de conglomerat excavant els materials més tous per sota d'ella fins que la gran cova va col·lapsar deixant un impressionant salt d'aigua de 20 m d'alt amb un ampli gorg a sota on els veïns de la contrada es banyen a l'estiu. Al camping Freixeda us facilitaran informació de diversos itineraris per conèixer els boscos de la zona passant pel salt. Si, com nosaltres, esteu de pas, paga la pena que us acosteu a l'aparcament habilitat per visitants i, si més no, feu una passejada fins a l'espectacular salt d'aigua.
Jornades: 1 Distància: 13,6 km Desnivell acumulat (+i-): 180 m Temps invertit: 1h 10 min

No hay comentarios:

Publicar un comentario