14/8/23

Montes Universales, Serranía de Cuenca, Sierra de Albarracín


Recordo que quan estudiava geografia a l’escola em parlaven del naixement de diversos rius de la península en una zona confusa. El Túria, a la Sierra de Albarracín, el Xúquer a la Serranía de Cuenca i el Tajo a los Montes Universales i el professor sempre assenyalava el mateix lloc al mapa. Quan vaig sentir parlar dels rius Cabriel, Cuervo… tot apuntava al mateix lloc. Més tard, mirant les etiquetes d’aigües minerals com Solan de Cabras o Bronchales l’origen era allà mateix: el límit entre les províncies de Guadalajara, Cuenca i Terol amb Albarracín com població més destacada.
Els primers cops que em vaig moure per la zona, la sensació era que es tractava d’una zona erma, assedegada. D’on sortia tanta aigua? Tot plegat em resultava un misteri que només resoldria trepitjant el terreny i anant a les fonts.

Enguany, al triar on anar de vacances d’un estiu que s’aventurava especialment calurós, vaig començar a consultar previsions de màximes i mínimes a diferents llocs de la geografia hispana. Per motius familiars no voliem anar massa lluny. Vaig consultar diversos pobles del Pirineu, alguns llogarrets de Picos de Europa….i Albarracín… i, vet aquí la sorpresa. Les nits més fresques serien allà. Així que ens hi hem anat uns dies. Albarracín ja ho coneixiem de anteriors viatges i d’escapades a escalar en bloc, així que hem completat dues setmanes per la zona, sense passar per Albarracín. 

Hem comptat per les nostres excursions amb les indicacions d’autors locals de ressenyes de senderisme com Javito o JP Martinez, els senders locals (SL) i senders del petit (PR) i gran (GR) recorregut de la zona, marcats per federacions esportives i administracions, ressenyes de Wikiloc i recomanacions diverses de gent del país que ens ha ajudat a combinar-les. En breu penjarem les nostre pròpies propostes. Mentre us enllacem algunes molt similars a les que hem caminat aquests dies. Si les seguiu en silenci us creuareu al cabirols, cabres, daines i cérvols. Si mireu a terra, veureu algun que altre ammonites; si mireu amunt, desenes de voltors i algun que altre aufrany. Segur que no us deceberan.

SL GU-07, Peralejos de las Truchas
Salto del Molino por la ermita de la Ribagorda GR-113
Barranco del Horcajo des del Camping Serradora*
Lagunas del Tobar
Hoz de Beteta, Sendero de las Librerías
Sumidero de Matasnos
Cueva de Vega del Codorno
Nacimiento del Río Cuervo y Mirador del Cuervo PR CU-78 
Fuentes de Júcar/Xúquer y Cerro San Felipe
Ruta Miradores, Bronchales
Sierra Alta y ruta de las Fuentes. Bronchales
Ruta de las Celadas (dolinas) en Bronchales. SL TE-46
Sima de Frías
Barranco de la Hoz desde la Fuente del Berro SL TE-40
Cascada del Calicanto y garganta del Ebrón*
Ojos del Cabriel y Cueva Obriga SL TE-14


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada